Blogg

Lyssnar du?

Jag ska erkänna att jag sällan lyssnar. Gillar inte formatet, kan inte ställa följdfrågor, skjuta in kommentarer eller ifrågasätta – jag är ingen podd-person helt enkelt.

Men tre poddar har jag ändå tagit till mitt öra. Och en bonus. Här kommer sommarens podd-tips:

3. Kära barn
Så mycket handlar om barnen, i livet och i politiken och så även nummer tre på podd-listan. I Kära barn får du handfasta råd av en terapeut och en fyrbarnsmamma om vad du ska göra när ungen inte slutar skrika vid godishyllan, kastar sig från bryggan direkt efter lunch eller gömmer morfars hörapparat. Det beroendeframkallande i denna podd är det ständigt återkommande ”det ordnar sig”, ljuva ord som varje förälder vill höra om och om igen. Tyvärr är det ju sällan det bara ordnar sig i verkligheten, så jag vill varna för överdosering.

2. Historiepodden.
Det är skönt att få fördjupa sig i ett historiskt tillfälle. Och historien berättar att även i Sverige har det varit för bedrövligt med svält, ojämlikhet, despotiska ledare, fattigdom. Jag vet inte om vi kan lära så mycket av historien, men det som blir så tydligt är just det som Palme sa ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det.” Vi kan ändra på det. Lyssna på historiepodden för att få lite hopp.

1. Mannheimer o Skäringer. Dessa kvinnor toppar just nu många listor, även min. Jag skrattar så jag gråter. Det är klokskap och kraft och livserfarenheter. Enought said.

O så ett bonus-tips:

Samtalet. Vad jag längtar efter denna mytomspunna podd som jag hört talas om hela våren. En socialdemokrat, en moderat och en miljöpartist som diskuterar frågor utifrån olika politisk vinklar och låter varandra prata till punkt. Fint – tror jag, om jag nu någon gång kommer få lyssna till dem!