Blogg

En av mänsklighetens äldsta frågor

Vart är världen på väg? Så länge det funnits människor på jorden tycks varje ny generation suckande ha ställt sig den frågan. Ibland har framtidstron varit hög, som under efterkrigstiden eller när Sovjetunionen föll, men oftast ställs frågan retoriskt, med det underförstådda svaret “åt helvete” lurande mellan raderna.

Och visst finns det saker att oroa sig över, när sammanfattningar av nyhetsåret 2017 kablades ut i media runt nyår var det lätt att bli nedslagen över läget i världen. Kriget i Syrien gick in på sitt sjunde år, över 65 miljoner människor var på flykt enligt FN och svälten i det konfliktdrabbade Jemen var en av de värsta någonsin. Flera konflikter i Afrika fortsatte att skörda liv, men hamnade ofta i medieskugga, situationen för Rohingyafolket i Myanmar förvärras dramatiskt, pressfriheten hotades i alltfler länder världen, klimatkatastrofer härjade och kvinnors och flickors rättigheter ifrågasattes på många håll, bland annat genom hot mot aborträtten.

Jag som riksdagsledamot med fokus på utrikesfrågor känner ett ansvar att göra det jag kan för att svensk utrikespolitik ska bidra till en bättre framtid för oss alla. Ilskan och frustrationen över de fruktansvärda situationer som så många människor möter ger mig energi att ta itu med de utmaningar som finns.

Men ibland kan det så klart kännas väldigt mörkt och hopplöst. Därför behöver jag – och vi alla tror jag – ibland påminna oss om att allt faktiskt inte går åt fel håll. Tvärtom. Som professorn Hans Rosling ägnade en stor del av sitt liv åt att framhålla innan han gick bort förra året, har världen på många sätt utvecklats positivt.

Efter mer än 50 års krig blev det fred i Colombia förra året, IS och deras kalifat stukades allvarligt i Irak och Syrien, Island blev först i världen med att lagstifta mot ojämlika löner mellan kvinnor och män, barnadödligheten har aldrig varit så låg som nu – över 50 miljoner barn har räddats från att dö bara sedan millennieskiftet, mödradödligheten i världen har gått ned med 44 procent mellan 1990-2015, antalet kvinnor i världen som sitter i parlament slog rekord förra året och mellan 2000-2015 ökade den genomsnittliga medellivslängden i världen med fem år och med nästan tio år i Afrika. Och det är bara några av alla positiva exempel.

Så vart är världen på väg? Jo, två steg framåt och ett steg bakåt, två steg framåt och ett steg bakåt. Så det är bara till att kavla upp ärmarna och fortsätta det nya året med att ta tag i de utmaningar vi har framför oss. Vägen kanske är lite krokig och takten ojämn men trots allt går vi alltid i samma riktning – framåt.

Gott nytt 2018!